4 mai 2014

Croissante de Bratislava sau Pozsonyi kifli

Stiati ca pozsonyi kifli e in maghiara? Nu stiu de ce dar eu ma asteptam sa fie in alta limba fiindca vorbim de Bratislava totusi :)Am luat reteta as cum era ea am modificat doar umplutura, folosind ce aveam pe-acasa! Sunt bune, dar stiti cum? Buuuneeeeee la superlativ!!!

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 600 g faina
  • 200 g unt
  • 200 ml lapte
  • 50 g zahar
  • 2 oua
  • 20 g drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • 1 ou pentru uns deasupra
Pentru umplutura:
  • 300 g branza dulce de vaci
  • 1 galbenus
  • 1 lingura stafide
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1 lingura gris
  • 1 plic zahar vanilinat
sau
  • 100-150 ciocolata tocata marunt

Mod de preparare:

Se pune faina intr-un castron. Se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut, apoi se toarna in mijlocul fainii si se lasa cateva minute pana creste.

Se dizolva restul de zahar in laptele cald, se adauga si untul si se amesteca pana se topeste. Ouale se bat bine cu un praf de sare. Se toarna toate peste faina, se amesteca bine cu o furculita, apoi se framanta cu mana cinci minute pana aluatul devine omogen si nelipicios. Il dam la rece pana pregatim umplutura.

Se amesteca branza cu zaharul, galbenusul, stafidele si zaharul vanilat. Daca aveti o branza cremoasa, asa ca mine, adaugati si gris. Ciocolata se da pe razatoarea mare sau se faramiteaza cu mana.
Aluatul se imparte in doua parti egale

se formeaza doua rulouri

apoi se taie felii de aproximativ 32 g din care formam bilute. 

Va ies aproximativ 28-30 de bucati. Ale mele s-au format la doua seturi de maini, adica am avut ajutor.
Se intinde fiecare biluta cu sucitorul dandu-i forma ovala, se aseaza umplutura pe lungime

apoi se ruleaza cat mai strans lipind marginile

si dandu-i o forma de potcoava.

Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu galbenus, se lasa sa se usuce bine, apoi se ung si cu albus si se dau la cuptorul incins.

Se coc aprox. 20 de minute la foc potrivit, pana se rumenesc frumos.

Se mananca fierbinti sau reci, noroc ca sunt multe ca mai apuca si poza:)))

Pofta buna si spor la prajiturit!

Persoane interesate