18 februarie 2012

Ciorba de leurda

Ei bine, trebuie sa va spun ca-mi place ciorba de salata, dar cea de leurda e si mai buna!:)
Ingrediente:

  • 500 g leurda
  • 400 ml iaurt sau lapte batut
  • 1-2 oua
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura marar tocat
  • sare

Mod de preparare:

In uleiul incins se prajeste oul jumari, apoi se adauga 3 litri de apa sau supa de legume si se lasa sa dea in clocot. 

Se spala leurda, se taie fasii si se adauga la supa cand fierbe. Dupa doua-trei clocote se ia de pe foc si se adauga mararul si sare dupa gust. Dupa ce s-a racit putin, se adauga si iaurtul.


Pofta buna!

Placinta cu leurda

O placinta tare buna, se poate face si cu spanac, dar va recomand sa incercati leurda chiar daca puneti mai putina.

Ingrediente:

  • 400 g foi de placinta
  • 400 g leurda
  • 400 g telemea putin sarata
  • 4 oua
  • 100 g unt
  • 5 linguri ulei
  • 100 ml lapte
  • sare
  • susan


Mod de preparare:

Se spala leurda si se zvanta, apoi se taie fasii. Se da telemeaua pe razatoare si se amesteca cu leurda si cu 2 oua, eventual se condimenteaza cu putina sare.

Se topeste untul in ulei si se ung trei foi de placinta. Intr-un capat se pune 1/4 din umplutura cu leurda si branza si se ruleaza. Se procedeaza la fel cu restul foilor de placinta si se aseaza toate intr-o tava unsa cu unt. 

Se bat ouale ramase cu laptele, se condimenteaza si se toarna in tava peste placinta, iar deasupra se presara susan. Se da la cuptorul incins pentru 30 de minute sau pana se rumeneste. 

Pofta  buna!

15 februarie 2012

Jumari

Nu sunt fan jumari si nu cred ca este chiar o reteta, dar ... ce nu fac eu pentru omul drag? :) Si daca tot le-am pregatit, le impart cu voi!
Ingrediente:
  • 2 kg slanina de porc impanata cu carne
  • sare mare


Mod de preparare:
Se curata slanina de soric daca e cazul, se taie bucati mari si se pune la topit intr-o oala mare, la foc mic. 


Se amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn pana se micsoreaza jumarile si plutesc in untura.


Dupa ce s-au racit un pic se scot cu o paleta, se sareaza , iar untura se toarna in borcane si se pastreaza la frigider.
Pofta buna!

14 februarie 2012

Tort cu frisca si capsuni

Happy V-day evribadi :)
Ingrediente:
  • 6 oua
  • 130 g zahar
  • 130 g faina
  • 1 plic zahar vanilat
  • 400 g frisca lichida
  • 250 g mascarpone
  • 300 g capsuni
  • suc de fructe sau zeama din compot ptr insiropat blatul


Mod de preparare:
Se bat bine ouale, apoi se adauga treptat zaharul si zaharul vanilat si se mai bate pana se topeste. 


Se cerne faina peste ouale batute si se inglobeaza cu grija. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Se unge cu unt o forma de tort si se tapeteaza cu hartie de copt, apoi se toarna aluatul si se da la cuptor pentru aprox 30 de minute sau pana trece testul scobitorii.


Se lasa blatul sa se raceasca 2 ore sau pana a doua zi, apoi se taie in doua. Se insiropeaza cu suc de fructe.


Se bate frisca, se adauga mascarponele pe rand cate o lingura si se mixeaza pana se incorporeaza bine - daca intoarceti bolul cu susul in jos sa nu cada din bol. 


Se spala capsunile, se lasa deoparte 3-4 bucati, restul se feliaza si se pun pe 2 prosoape de hartie care sa absoarba sucul din ele.
Se aseaza un strat de frisca pe blat si se niveleaza bine, apoi se pun felii de capsuni, se pune inca un strat de frisca, se acopera cu blat si se imbraca tortul cu frisca ramasa. 


Deasupra se pun capsunile intregi iar pe marginii felii de capsuni.
Iubiti-va mult! :D

13 februarie 2012

Tort cu mere si crusta de nuci

Arome simple si inconfundabile...
Ingrediente:
  • 6 oua
  • 12 linguri zahar
  • 7 linguri faina
  • 50 g unt topit
  • 4 mere
  • 150 g nuci
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri miere


Mod de preparare:
Se tapeteaza forma de tort cu unt si faina sau cu hartie de copt si se da drumul la cuptor la o temp. de 120 de grade.
Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se amesteca bine cu untul, albusurile se bat spuma, se adauga zaharul in ploaie si se bat pana nu se mai simte zaharul.


Apoi se pun galbenusurile cu untul iar la sfarsit faina cernuta. Se amesteca incet sa nu se formeze cocoloase, se toarna in tava de tort si se da la cuptor pentru 40 de minute.
Merele se curata de coaja si de cotor, se taie in doua si se cresteaza deasupra. 


Cand blatul mai are foarte putin pana sa se rumeneasca, se pun merele deasupra si se mai lasa la cuptor la aceeasi temperatura sa se coaca. Dupa ce l-am scos din cuptor ungem merele cu mierea de albine.
Se pregateste crantul din zahar ars cu nuci. Se toaca nucile. Se pune la topit zaharul impreuna cu o lingura de apa iar cand a capatat o culoare aurie se adauga nucile, se amesteca bine si se toarna in forma de floare peste mere. 


Dupa ce tortul s-a racit, se da la frigider pentru ca merele sa-si lase zeama in blat, iar crantul sa se inmoaie.
Pofta buna!

9 februarie 2012

Bomboane Raffaello

Imi plac tare mult bombonelele astea si cand am citit reteta Licutei m-am hotarat sa incerc si eu sa fac acasa....bineinteles nu se compara cu cele din comert!
Ingrediente:
Pentru bomboane:
  • 340 ml lapte condensat
  • 5 linguri lapte praf
  • 80 g unt moale
  • 100 g fulgi de cocos
  • 50 g foi de napolitane maruntite
  • 50 g biscuiti maruntiti
  • migdale sau alune 
Pentru ornat:
  • 100 g ciocolata alba
  • 3 linguri lapte
  • 1 lingura unt
  • 100 g fulgi de cocos
Pentru laptele condensat:
  • 130 ml apa clocotita
  • 3 linguri unt topit
  • 120 g lapte praf
  • 150 g zahar


Mod de preparare:
Prima data pregatim laptele condensat: se pun toate ingredientele in blender si se mixeaza pana la omogenizare.
Pregatim bomboanele: se mixeaza laptele condensat cu untul, se adauga laptele praf, fulgii de cocos, napolitanele si biscuitii, se framanta bine, iar cand s-au omogenizat se fac bilutele cat o nuca. In mijlocul fiecareia putem pune o migdala sau aluna. 
Se topesc impreuna ciocolata cu laptele si untul si se amesteca bine. Se dau bilutele prin aceasta glazura, apoi prin fulgi de cocos, dupa care se aseaza pe un platou si se pastreaza la frigider.


Pofta buna!
Sursa

7 februarie 2012

Supa de gaina cu galuste imperiale

Cand am facut supica asta, primisem o gaina mandra grasa, de la tzara, nu foarte batrana, si m-am gandit ca la asa o supica buna numai galustele astea s-ar potrivi :)



Ingrediente:
  • Ptr supa:
  • 1 gaina de la tara
  • 4-5 morcovi
  • 2-3 radacini de patrunjel
  • 1 pastarnac
  • 1 telina mica
  • 1 ardei
  • 1 ceapa mare
  • 1 legatura verdeata (leustean,patrunjel)
  • sare, piper boabe
  • Ptr galuste:
  • 3 oua
  • 50 g cascaval ras
  • 50 g faina
  • 50 g gris
  • sare, piper macinat


Mod de preparare:
Gaina curatata, spalata si portionata se pune la fiert in 4 litri de apa impreuna cu zarzavatul curatat si legatura de verdeata, sare si cateva boabe de piper. Se fierbe cca o ora la foc potrivit. 
Ouale se bat bine impreuna cu cascavalul, sare si piper. Se amesteca faina cu grisul si se toarna peste oua. Compozitia rezultata se pune intr-o tava (eu am pus in tava de tarta cu diam.26 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la 200 grade pentru cca un sfert de ora. Se lasa sa se raceasca, apoi se portioneaza cum dorim.
Dupa ce supa a fiert, se strecoara si se pune din nou la fiert impreuna cu galustele, se fierbe cca 5 minute, daca este cazul se mai condimenteza.
Se poate servi cu verdeata tocata.


Pofta buna!

6 februarie 2012

Lasagne cu ciuperci

Cand am vazut reteta asta mi-am zis ca trebuie sa o incerc, avand in vedere cat imi plac ciupercile. Acuma, bineinteles ca nu se compara cu lasagnele bolognese, e cu totul altceva, dar mi-au placut!

Ingrediente:
  • 1 cutie foi de lasagne (375 g)
  • 1 kg ciuperci
  • 2 cepe
  • 1 ardei rosu
  • 300 g cascaval ras (sau parmezan sau mozzarella)
  • 3 linguri ulei
  • 50 g unt
  • sare, piper macinat
Ptr sosul bechamel
  • 600 ml lapte 
  • 100 g faina
  • 100 g unt
  • nucsoara rasa
Mod de preparare:
Se curata ceapa si ardeiul si se taie felioare, apoi se prajesc in ulei impreuna cu ciupercile feliate pana scade zeama lasata de ele. Se condimenteaza cu sare si piper.
Se prepara sosul bechamel: se prajeste faina in unt, se adauga laptele rece amestecand mereu si se fierbe pana se ingrosa sosul. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara.
Se unge o tava cu unt, se aseaza un rand de foi de lasagne, jumatate din compozitia cu ciuperci, se presara cascaval si o treime din sosul bechamel. Se repeta tot aranjamentul inca o data, se pune un ultim rand de foi de lasagne care se acopera cu sosul ramas, cascaval ras si bucatele de unt.
Se da la cuptor aprox. jumatate de ora la foc potrivit. Se serveste cu smantana.

3 februarie 2012

Prajitura de cocos cu vanilie si ciocolata



Ingrediente:
Blat:
  • 200 g zahar
  • 200 g fulgi de nuca de cocos
  • 4 albusuri
  • 1 plic zahar vanilat
  • un praf de sare
Crema de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingurita cafea ness
  • 2 linguri zahar
  • 50 g unt
  • 4 linguri lapte
Crema de vanilie:
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 400 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 200 ml frisca lichida
  • ciocolata ptr ras deasupra


Mod de preparare:
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul treptat si zaharul vanilat si se mixeaza pana se topeste tot zaharul si spuma devine lucioasa. 


Se adauga fulgii de cocos si se incorporeaza amestecand usor. 


Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mic pana se aureste deasupra, apoi se lasa sa se raceasca.


Intre timp se fierbe crema de ciocolata pe aburi amestecand bine toate ingredientele pana se ingoasa, aprox. 10 minute. 


Se intinde cu grija peste blatul rece.
Se prepara o budinca de vanilie cu laptele si zaharul conform cu instructiunile de pe ambalaj, apoi se lasa la racit, amestecand din cand in cand. Frisca se bate bine si se amesteca cu budinca rece, dupa care se intinde peste crema de ciocolata.


Deasupra se razuie ciocolata si gata! 


Merita incercata macar o data:)

Persoane interesate