29 noiembrie 2011

Clatite cu dovlecei

Noua ne plac tare mult clatitele. Dulci sau sarate, simple sau cu topping, umplute, la cuptor, chiar nu conteaza, clatite sa fie :)
Ingrediente:
  • 4 dovlecei mici
  • 2 oua
  • 1 cana apa minerala
  • 1 cana faina
  • 1 legatura marar
  • sare, piper macinat
  • ulei ptr prajit


Mod de preparare:

Se spala si se curata dovleceii, apoi se dau pe razatoarea mare si se sareaza. Se lasa 20-30 de minute, apoi se storc bine.


Se bat bine ouale, se adauga apa minerala, apoi faina, sare si piper. Se amesteca bine cu un tel impreuna cu dovleacul si mararul tocat marunt, apoi se da la frigider ptr o ora.


Se incinge o tigaie si se unge cu ulei. Se pun cate doua linguri de aluat si se formeaza clatite mici care se prajesc pe ambele parti. Se scot apoi pe hartie absorbanta.


Se pot servi calde sau reci.
Pofta buna!

27 noiembrie 2011

Pizza cheezy crust

Ne place tare mult pizza cu blat subtire si margini cu branza, iar reteta asta mi-a reusit de fiecare data si nici nu-mi ia mult timp. 
Ingrediente:
Ptr blat:
  • 200 g faina
  • 125 ml lapte
  • 20 g drojdie
  • 3 linguri ulei
  • un praf de sare
  • un varf de cutit de zahar
Ptr topping:
  • 200 g sunca
  • 200 g salam picant
  • 125 g mozzarella
  • 200 g cascaval
  • 100 g masline negre
  • 1 ardei iute
  • 2 rosii mari
  • 2 lingurite ulei
  • oregano,busuioc,cimbru
  • sare, zahar


Mod de preparare:
Se amesteca drojdia cu laptele caldut si zaharul, apoi se framanta cu faina, sarea si uleiul cca 5 minute. 


Se intinde aluatul pe masa unsa cu ulei astfel incat sa fie cu 2-3 cm mai mare decat tava de la aragaz, apoi se aduna pe sucitor si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. 


Se preancalzeste cuptorul la 180 de grade.
Se scurge mozzarella si se taie fasii, se da cascavalul pe razatoare. Pe marginile aluatului se pun fasii de mozzarella si cascaval, apoi se ruleaza marginile in jurul branzei lipind bine.


Rosiile oparite si curatate (puteti folosi si pasta de rosii sau bulion, ce aveti acasa) se paseaza cu mixerul vertical si se condimenteaza cu putin cimbru, busuioc, sare si zahar, apoi se amesteca si cu 2 lingurite de ulei. 


Se unge aluatul cu acest sos, apoi se aseaza sunca, salamul, maslinele si ardeiul taiat felioare (dupa preferintele fiecaruia, puteti adauga-inlocui ingredientele cu altele). Se presara deasupra cascavalul si mozzarella ramase si se da la cuptorul incins cca 20 de minute. 


Dupa ce s-a copt, se presara deasupra oregano si se portioneaza.


Eu as zice ca e cel mai rapid si subtire blat de pizza, dar sunt convinsa ca fiecare are o reteta preferata. Cantitatile sunt pentru tava mare de la aragaz.


Pofta buna!

26 noiembrie 2011

Gingerata

Este de fapt o limonada putin mai picanta.  Merge foarte bine vara cu putina gheata, dar si iarna mai ales daca vreti sa scapati de o raceala, fiindca ghimbirul este un medicament natural: antiviral, antiinflamator, bogat in antioxidanti care intaresc sistemul imunitar :) 
Ingrediente:
  • radacina de ghimbir 
  • 2 lamai
  • 4 linguri miere
  • 1 l apa plata

Mod de preparare:
Se taie din radacina de ghimbir cca 3 cm, se curata si se toaca cubulete. 

Se stoarce zeama de la lamai si se toarna in blender impreuna cu ghimbirul, mierea si apa. 


Se mixeaza bine cca 3 minute la viteza maxima.


Se poate servi ca atare sau se strecoara si se serveste rece de la frigider si/sau cu gheata.

22 noiembrie 2011

Tort cu mere si crema de zahar ars

Bunaciune de tort! L-am facut de ziua lui fii-mea pentru ca ca mi s-a parut foarte natural. Si fiindca ne-a placut mult de tot, l-am mai facut o data :) Pentru bunatatea asta dulce si aromata ii multumesc Cristinei care m-a inspirat.
Si pentru ca tot e cu mere, am sa particip si la Provocarea Xandrinei de luna aceasta!


Ingrediente:
  • 4-5 mere
  • 8 linguri zahar
  • 50 g unt
  • 1 lingurita scortisoara
Crema:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 500 ml lapte
Blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 1 plic zahar vanilat
  • un  praf de sare


Mod de preparare:

Se caramelizeaza zaharul in cratita in care urmeaza sa coacem tortul, apoi se lasa sa se raceasca. Intre timp se curata merele de coaja si samburi si se taie in sferturi. Se aseaza merele peste zahar, se presara scortisoara si bucatele de unt si se dau la cuptor cca 20 de minute la 180 de grade.
Se mixeaza ouale ptr crema cu zaharul si cu laptele si se toarna compozitia peste merele coapte. Se da la cuptor ptr alte 30 de minute.
Pregatim blatul: se bat albusurile cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat mixandu-se in continuare pana se topeste. Faina se cerne si se adauga in ploaie amestecand usor de jos in sus cu o spatula. Se toarna compozitia peste crema si se niveleaza, apoi se mai coace inca 20-25 de minute. 
Se lasa sa se raceasca, apoi se rastoarna pe un platou. 
Se orneaza dupa preferinte sau se papa asa cum e, ca e la fel de bun :D parol!
Si acum printesa mea:



20 noiembrie 2011

Ciocolata calda - Hot chocolate

Nu stiu ce m-a apucat zilele astea, e cam devreme sa ma gandesc la Craciun...dar peste tot pe unde am fost am vazut/auzit de sarbatori, colinde....supermarketurile sunt deja pline cu articole pentru Craciun, asa ca ma trezesc asteptand cu nerabdare sa vina Mosul :D Si stiind ca ii plac dulciurile m-am gandit sa-i pregatesc o ciocolata calda cu marshmallows!
Ingrediente:

  • 500 ml lapte
  • 2 lingurite cacao
  • 4 linguri zahar sau mai multe, dupa gust
  • 50 g ciocolata 
  • 10 marshmallows
Mod de preparare:
Se incalzeste laptele, se aduce la temperarura de fierbere. 

Se amesteca cacaua cu zaharul si putin lapte, se amesteca bine, apoi se toarna restul de lapte, ciocolata si cateva marshmallows, restul le lasam pentru ornat. 

Se amesteca bine pana se incorporeaza ingredientele, apoi se toarna in cani, se orneaza cu putina pudra de cacao si cate o marsmallow. 

Ce pofta mi s-a facut....cred ca merg sa-mi mai fac! :D

19 noiembrie 2011

Donauwellen - Valurile Dunarii

Eeee..... un fel de chec cu visine si crema deasupra:D
Ingrediente:
Blat:  
  • 250 g margarina
  • 200 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 varf de cutit de sare
  • 5 oua
  • 375 g faina
  • 1 praf de copt
  • 20 g cacao
  • 2 lingurite lapte
  • 1 borcan compot de visine
Crema:
  • 1 plic budinca vanilie
  • 100 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt
Topping:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 2 lingurite ulei


Mod de preparare:
Se pun visinele la scurs si se curata de samburi.
Margarina la temperatura camerei se mixeaza, apoi se adauga zaharul - de preferinta pudra - zaharul vanilat si sarea si se mixeaza cca 10 minute. Se adauga un ou pe rand, mixand dupa fiecare cca 1 minut la viteza maxima.


Se cerne faina impreuna cu praful de copt, se adauga la compozitie in doua etape amestecand cu mixerul la minim. Se toarna 2 treimi din aluat intr-o tava unsa si tapetata cu faina sau hartie de copt. In restul de aluat se adauga laptele si cacaua si se mixeaza pana la omogenizare. 


Se toarna peste aluatul deschis la colare si se aseaza visinele deasupra apasandu-le usor. Se coace la 170 de grade ptr 40 de minute, apoi se scoate pe un  gratar si se lasa la racit.
Se prepara budinca de vanile conform cu instructiunile de pe pachet, apoi se lasa la racit. Se mixeaza untul moale si se adauga la budinca rece, apoi se intinde crema peste blat.


Ciocolata taiata bucati se topeste la microunde, se amesteca cu uleiul si se toarna peste crema. Se pot face deasupra valuri cu o furculita.


Pofta mare!

17 noiembrie 2011

Oua in cuib

Ei bine, tot din seria simplu da' bun :) vine si reteta asta!
Ingrediente:
  • 500 g spaghete
  • 250 g smantana
  • 150 g parmezan
  • 3 linguri ulei
  • 2 catei de usturoi
  • 4 oua
  • sare, piper macinat


Mod de preparare:
Spaghetele se fierb al dente in apa cu sare, apoi se strecoara.


Ouale se fierb 3 minute, apoi se pun in apa rece, se curata si se taie in doua.
Usturoiul curatat si taiat in doua se prajeste putin in ulei, cat sa-si lase aroma. 


Apoi se scoate si se adauga smantana amestecata cu parmezanul. 


Se condimenteaza cu sare si piper si se amesteca cu pastele.
Se formeaza doua cuiburi rasucind spaghetele si se aseaza pe farfurie. Deasupra se pun jumatatile de ou si se servesc calde.
Simplu, nu? Pofta buna!

16 noiembrie 2011

Piept de pui cu chili si cherry

O reteta foarte simpla, dar care m-a vrajit. Carnita de pui ramane frageda, e putin picanta si o poti servi cu orice, chiar si numai cu o salata.
Ingrediente:
  • 2 bucati piept de pui
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura pasta chili
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 4-6 rosii cherry
  • 1 mana de masline negre
  • sare


Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade. Se amesteca uleiul cu pasta de chili si cu oregano. Pieptul de pui se condimenteaza cu sare, se unge cu acest amestec si se aseaza intr-o tava. 

Se acopera cu o folie de aluminiu si se da la cuptor.
Dupa 15 minute se scoate folia si se aseaza in tava rosiile si maslinele. Se da la cuptor pentru inca 15 minute. 

Gata!


Pofta buna!

13 noiembrie 2011

Cremsnit sau Prajitura desteapta

Ei bine, cred ca prajitura asta nu are nevoie de nici o introducere....cui nu-i place cremsnitul sa ridice mana sus! :D
Ingrediente:
  • 4 oua
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt sau margarina
  • 150 g zahar
  • 150 g faina
  • coaja rasa de la o lamaie sau portocala
  • 1 praf de sare


Mod de praparare:
Se pune la topit intr-o craticioara untul cu zaharul si 3 linguri de lapte. 


Dupa ce s-a topit se lasa la racit, apoi se adauga galbenusurile pe rand amestecand bine, coaja de portocala sau lamaie, faina si restul de lapte care nu trebuie sa fie rece de la frigider ci la temperatura camerei.
Albusurile se mixeaza bine cu un praf de sare 3-4 minute la putere maxima, apoi se adauga la restul ingredientelor amestecand usor de jos in sus. Nu se amesteca pana la incorporarea completa ca sa ramana pufoasa la suprafata.


Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de tort de 22 cm diametru, se toarna compozitia in ea si se da la cuptor ptr 50 de minute la foc minim. Se lasa sa se raceasca, se pudreaza cu zahar praf si se portioneaza.


Pofta buna!

10 noiembrie 2011

Pui cu orez la cuptor

Am vazut reteta asta mai demult pe Euforia Cuisine la ''Alive and Cooking''. Tare mult mi-a placut fiindca mi se parea simpla si savuroasa. Intre timp, am vazut intr-o alta emisiune care imi place mult: ''Food Safari'', puiul gatit tot la cuptor dar mult mai condimentat. Am luat putin de la fiecare si mi-a placut mult cum a iesit atat puiul cat si orezul.
Ingrediente:
  • 1 kg pui (pulpe, pui intreg)
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 lamaie
  • 4 linguri ulei
  • 1 lingurita praf chilli
  • 1 lingurita turmeric
  • 1 lingurita sofran
  • un praf de zahar
  • sare, piper macinat
  • 500 g orez
  • 1 ceapa
  • 1 tija de telina
  • 100 ml vin alb
  • 1 l supa de pui
  • 50 g unt
  • 100 ml smantana
  • patrunjel tocat


Mod de preparare:

Se curata si se zdrobeste usturoiul. Se amesteca cu uleiul si zeama de lamaie, apoi se adauga toate condimentele inclusiv sare, piper si se amesteca bine. 


Cu aceasta pasta se unge puiul spalat si zvantat, apoi se pune in tava si se da la cuptor ptr 40 de minute.


Se spala bine orezul in mai multe ape. Se curata ceapa, se toaca marunt impreuna cu telina si se amesteca cu orezul. Se scoate puiul sau pulpele din tava, se aseaza orezul si se toarna peste el vinul si supa de pui. Se aseaza puiul deasupra, se acopera cu o folie si se da din nou la cuptor ptr 30 de minute.


Cand e gata se scoate iar puiul din tava, se condimenteaza orezul cu sare si piper, se adauga untul, smantana si se amesteca bine. 


Se serveste cu multa verdeata tocata.


Pofta buna!
Inspiratia    

Persoane interesate